Албанія

Албанія – держава у Південно-Східній Європі, на заході Балканського півострова, на узбережжі Іонічного та Адріатичного морів. Межує з Чорногорією на північному заході, з Сербією (частково визнане Косово) на південному сході, Північною Македонією на сході та Грецією на сході, а також розділяє морський кордон з Грецією та Італією на заході. Населення — 2,8 млн осіб. Столиця та найбільше місто — Тирана. Офіційна мова — албанська. Грошова одиниця — лек.

Географічно, країна відображає різноманітні кліматичні, геологічні, гідрологічні та морфологічні умови, визначені на площі 28 748 км². Албанія володіє надзвичайно різноманітним ландшафтом, починаючи від засніжених гір в Північно-Албанських Альпах, а також в горах Кораб, Скандербег, Пінд і Кераван до гарячих і сонячних берегів Албанського Адріатичного та Іонічного морів уздовж Середземного моря.

Албанія лежить у середземноморській області субтропічного кліматичного поясу. Літо спекотне і сухе, зима прохолодна з максимумом атмосферних опадів. Пересічна температура липня + 24..+25°, січня +3..+9°. Атмосферних опадів випадає понад 1000 мм на рік, втім влітку через значне випаровування відзначається посуха (середньомісячна норма 30 мм). Клімат у гірських районах більш континентальний, з вертикальною зональністю, взимку морози іноді до —20°, атмосферних опадів до 2500 мм на рік[19]. На півночі у горах взимку часті снігопади, а влітку часті зливи.

Туризм у Албанії характеризується археологічною спадщиною Іллірії, Греції, Римської та Османської імперій, найчистішими пляжами, гірськими рельєфами, смачними стравами традиційної албанської кухні, артефактами часів Холодної війни, унікальними традиціями та гостинністю і особливою атмосферою сільської місцевості. У 2014 році New York Times помістив Албанію на 4 місце серед 52 напрямків для відвідування. Lonely Planet поставив Албанію на 1 місце для відвідування у 2011 році. Стаття The Huffington Post навела 10 причин для відвідування Албанії у 2013 році. Албанію нерідко титулують «нова любов Середземномор’я», а останнім часом — «останній секрет Європи».

Основна частина міжнародних туристів прибуває в Албанію з Косово, Північної Македонії, Чорногорії, Греції та Італії. Іноземні туристи в основному приїжджають з країн Центральної та Східної Європи, зокрема з Польщі, Угорщини та Чехії, а з Західної Європи — Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Франції, Великої Британії, Скандинавії. Інші — США, Туреччина та країни Азії.

Албанська кухня сформувалася під впливом багатьох кухонь, в тому числі італійської та турецької. Албанська кухня характеризується використанням спецій, як-от чорний перець і середземноморські трави, орігано, м’ята, базилік, розмарин, які використовуються в приготуванні м’яса та риби, іноді використовується перець чилі й часник.

  • Овочі присутні майже в будь-якій трапезі. Зазвичай всі овочі вирощують в Середземноморських регіонах країни і продають на місцевих ринках. Місцеві жителі купують свіжі овочі на ринках вранці, але ринки працюють весь день.
  • М’ясо широко використовується в стравах, зокрема використовуються кишечник і голова, які серед інших частин вважаються делікатесом.
  • Молочні продукти є невід’ємною частиною кухні, як правило супроводжуються хлібом та алкогольними напоями, як-от ракія.
  • Морепродукти в основному поширені в прибережних районах і містах країни, як-от Дуррес, Вльора, Шкодер, Лежа і Саранда.

Основна трапеза албанців — ланч, який складається з gjellë (тушковане м’ясо з різними овочами), яке є головною стравою, і салату зі свіжих овочів, до складу якого входять томати, огірки, зелений перець, і маслини. Салат заправляється сіллю, оливковою олією, оцтом та/або лимонним соком.